Įdomybės
 
 
 
     
 
Kaip rūpintis savo lūpomis?
2013-11-25 09:53:11
 

Lūpoms išsausėjus apima nemalonu jausmas, būna sunku šypsotis. O ir pačios lūpos tampa suskirdusios, neatrodo taip patraukliai. Šaltuoju metų laiku, vėjuotu oru daugeliui pradeda džiūti lūpos. Paprasčiausia išeitis yra vandens gėrimas, gurkšnelis sudrėkinti lūpas. Jeigu šalia neturite vandens arba lūpos jau tapo jautrios, padėtį gerokai palengvina lūpų balzamas.

Dantų pastos dažnai yra viena iš priežasčių, kodėl sausėja lūpos. Ypač lūpas sausina ir dirgina pastos su fluoru. Jų poveikis kartais būna toks stiprus, kad sukelia odos aplink burną uždegimą. Jeigu pastebėjote, kad dantų pasta sausina lūpas, ją būtinai keiskite kita.  Jei jaučiate nemalonų lūpų deginimą, jas nuraminti galite naudodamos lūpų serumą.

Kai kurioms moterims minkštinančią priemonę puikiausiai atstoja įprasti lūpų dažai. Tai reiškia, kad pasirinkta teisingai. Netinkantys arba nelabai kokybiški dažai, priešingai, gali išsausinti lūpas. Dažnai tereikia juos pakeisti ir lūpos tampa minkštos bei švelnios.

Sausėjančias lūpas visą laiką norisi aplaižyti. O to kaip tik nereikia daryti. Tokiu būdu nuo jų pašalinama natūrali vandens – riebalų plėvelė. Tuomet jos tik dar labiau džiūsta, o nuo seilių greičiau sutrūkinėja. Jeigu jau turite tokį įprotį, be lūpų balzamo iš namų neženkite nė žingsnio. Lūpoms tai pat kenkia ir įprotis jas kandžioti – taip nuolat pažeidžiama gleivinė. Lūpos tampa žaizdotos ir suskeldėjusios. Bėgant laikui gali išsivystyti kur kas rimtesnis susirgimas – leukoplakija.

Dėl vitaminų trūkumo lūpos gali ne tik išsausėti. Jos pradeda šerpetoti ir trūkinėti. To išvengti padės lūpų balzamai su vitaminu E. Galite naudoti ir skirtus veidui. Jeigu išorinės priemonės nepasiteisina, tuomet reikėtų į mitybos racioną įtraukti daugiau produktų, turinčių vitamino A. Dažniau gaminkite salotas iš morkų, valgykite žaliosios paprikos, oranžinių vaisių, šaltalankių, gaminkite įvairius patiekalus iš kepenėlių. Be to, nereikėtų ignoruoti kiaušinių ir pieno produktų.

Lūpų kampučių sudirgimas ir skilinėjimas neretai susijęs su B grupės vitaminų trūkumu. Šių vitaminų yra žuvyje, kiaušiniuose, piene, kepenyse, sūryje ir žalialapėse daržovėse, trūkumu. B grupės vitaminų taip pat yra grūstuose avižų miltuose, moliūgų sėklose, alaus mielėse ir kviečių sėlenose.